Vandeweek ben ik me rot geschrokken. Iemand gooide een vakblad bij me op tafel waar zo’n geel briefje uitstak. Een verwijzing naar een artikel van een collega/concurrent met als onderwerp: Blockchain. Nu wil ik graag alles van alles weten dus heb ik me gewend tot Wikipedia. Daar las ik het volgende.

Een blockchain (soms in het Nederlands vertaald als blokketen) is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing. Zelfs de beheerder van nodes kan deze gegevens niet vervalsen. Dit komt door het gedistribueerde systeem. Binnen dit systeem vindt er gegevensuitwisseling en verificatie tussen de nodes plaats. Dit gebeurt door middel van een consensus. Met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen.

Een block bestaat uit twee onderdelen: een blockheader en een inhoud. In blocks staan de eigenlijke bij te houden data en blockheaders bevestigen wanneer en in welke volgorde blocks geregistreerd zijn (tijdstempels om dubbele uitgaven en conflicten te vermijden). In een blockheader is ook een verwijzing naar het vorige block verwerkt. Dit vormt een schakel in de chain van blockchains.

Het is helemaal niet erg als je hier zo’n beetje de draad kwijt bent. Dat ben ik namelijk ook. Ik ben geen techneut (ik hou me immers bezig met de commerciële handel en wandel van Assistent) maar ik ga er prat op dat ik een heel team mensen achter me heb waaraan ik alles kan vragen en die me dan nog antwoord geven ook. Dan kan ik lekker gewoon blijven.

Waar het in dit geval om gaat is misschien al duidelijk: het gros van onze gebruikers heeft geen flauw idee waar dat blockchainsverhaal nu precies over gaat. Of vergelijkbare verhalen over andere onderwerpen. Reden waarom je dat soort verhalen van ons niet zult horen. Wij zijn al bijna twintig jaar “down to earth” en dat gaan we ook blijven. Taal spreken die het intermediair begrijpt. Dat doen wij. En dat blijven we dus doen. Zo lang de markt (jij dus) dat vraagt. Beloofd.

Heeft het bovenstaande je nieuwsgierig gemaakt? Loop even bij ons langs, stand B5! Ik laat je graag het een en ander van onze software zien. Je herkent ons aan de witte polo’s.

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.